Warning: Constants may only evaluate to scalar values in /home/rclu4585/public_html/wp-content/plugins/file-manager-advanced/constants.php on line 13
Colectarea separată – Aspecte pro şi contra · Clujul colectează separat

Colectarea separată – Aspecte pro şi contra

Toate activităţile noastre zilnice implică multe aspecte pozitive, dar şi unele mai puţin plăcute. De multe ori, când avem de luat anumite decizii importante, aşternem pe hârtie argumentele pro şi contra. Iar decizia corectă este cea care strânge cele mai multe argumente pozitive. La fel se întâmplă şi în cazul colectării separate, uneori avem nevoie de mai multe informaţii ca să ne convingem că facem un lucru corect şi bun pentru noi. Am strâns mai jos principalele argumente care să ne contureze o idee cât mai clară asupra faptului că este bine să colectăm separat deşeurile.

The Crazy Time eurobet game starts with players placing their bets on one or more of eight different spots on the wheel. Once all the bets have been placed, the dealer spins the wheel, and players eagerly watch to see where it lands. If the wheel stops on a number, all bets on that number win, with the payout being determined by the corresponding payout table. But that’s just the beginning.

+

-

Deşeurile sunt mai uşor de valorificat, devin o resursă Muncă şi disciplină în plus pentru locatar: să colecteze deşeurile separat, să scoată pubelele în zile diferite (pentru cei din zona de case), etc.
Volum mai mic de deşeuri depozitat la rampă, ceea ce înseamnă mai puţine situri contaminate Sunt necesare mai multe pubele/recipiente în casă, ceea ce implică costuri pentru utilizatori.
Valorificarea fracţiilor reciclabile (fracţia uscată-plastic, hârtie, carton, sticlă şi fracţia umedă-deşeuri organice/biodegradabile pentru obţinerea compostului). Este necesar mai mult spaţiu pentru organizarea colectării separate.
Realizarea unor economii prin plata unui tarif redus pentru colectarea separată a deşeurilor. Este necesară o conştientizare şi informare suplimentară pentru a şti ce tip de deşeu merge în care recipient (de exemplu: tetra-pak, ambalaje de mâncare cu resturi alimentare, etc.) Confuzie: spălăm recipientele înainte să le aruncăm? Dezlipim eticheta din hârtie de pe PET? Etc.
Respect de sine crescut al locatarului, conştiinţă împăcată că face „ceea ce trebuie”. Incertitudine cu privire la ce se întâmplă cu deşeurile colectate separat.
Susţinerea economiei locale şi a economiei verzi, sursă de venit din vânzarea de reciclabile, locuri de muncă în reciclare (green jobs). Cheltuieli cu campanii de conştientizare, beneficiile nu sunt imediate ci se produc în timp.
Reducerea emisiilor de CO2  (dioxid de carbon) prin transformarea deşeurilor reciclabile în materii prime secundare şi evitarea folosirii materiilor prime din surse primare pentru fabricarea de produse noi
Reducerea emisiilor de CO2 prin colectarea separată a deşeurilor organice şi reciclarea acestora pentru producerea compostului. În acest fel se evită depozitarea fracţiei biodegradabile, producerea şi eliminarea CH4 (metanului) în atmosfera.
Prin colectarea separată a deşeurilor se evită contaminarea fracţiei reciclabile, ceea ce are un efect pozitiv asupra calităţii materialelor reciclabile. Astfel, se diminuează efortul/ energia pentru decontaminarea fracţiei reciclabile care, de cele mai multe ori, nu se justifică din punct de vedere economic.
Obţinerea de economii de combustibil la colectarea, transportul, sortarea deşeurilor.