Warning: Constants may only evaluate to scalar values in /home/rclu4585/public_html/wp-content/plugins/file-manager-advanced/constants.php on line 13
Cutia pentru lapte şi suc “se mută” în containerul galben! · Clujul colectează separat

Cutia pentru lapte şi suc “se mută” în containerul galben!

De-a lungul timpului s-au facut studii din care a reieşit că ambalajele de carton pentru lapte şi suc, deşi sunt 70% din carton, se sortează mult mai uşor din containerul galben (cel pentru plastic şi metal) faţă de situaţia actuală, în care ele sunt sortate din containerul albastru (pentru hârtie –carton) şi astfel sunt mai uşor de reciclat.

Iată cum:

După ce sunt colectate din containere, cutiile trec printr-un proces de sortare, apoi sunt trimise la reciclat. Aici sunt introduse într-un blender imens, industrial, care, timp de 20 de minute, nu face altceva decât să le agite. Apa şi forţa centrifugă desprind astfel fibrele de carton de celelalte materiale din compozitia cutiei (polietilenă şi aluminiu). E atât de simplu!

Fibrele de carton sunt apoi folosite pentru a produce tot felul de ambalaje, caiete, pungi de hârtie, cofraje de ouă sau hârtie igienică.

Dar ce se întâmplă cu polietilena şi aluminiul? Ei, bine, ele sunt omogenizate şi, printr-un procedeu numit extrudare, devin granule. Granulele sunt apoi topite şi pot fi transformate într-o gamă largă de produse:  tăviţe pentru transport, bănci pentru parcuri, pixuri, brelocuri, jucării, material pentru industria construcţiilor, etc.

Sursa: EcoRom Ambalaje (www.colecteazaselectiv.ro)