Warning: Constants may only evaluate to scalar values in /home/rclu4585/public_html/wp-content/plugins/file-manager-advanced/constants.php on line 13
De ce e important sa reciclam ambalajele PET · Clujul colectează separat

De ce e important sa reciclam ambalajele PET

Ce este PET-ul?

PET este prescurtarea de la polietilen tereftalat şi se prezintă sub forma unei răşini (o formă de material plastic).  Mai precis, polietilenul tereftalat este o combinaţie a doi monomeri: etilen glicol modificat şi acid tereftalic purificat.

Acesta a devenit un material foarte răspândit mai ales în industria alimentară (îmbuteliere de băuturi răcoritoare, apă, lactate, ulei, oţet) fiind ieftin, uşor, rezistent la şocuri şi reciclabil.

PET-ul, ca dealtfel toate materialele plastice, nu este biodegradabil şi în plus este un material extrem de rezistent. În natură, durează cam 700-800 de ani până începe să se descompună şi se dezintegrează complet abia după circa 1.000 de ani. De aceea ar fi bine ca acest material să fie reciclat de fiecare dintre noi.

Cum se reciclează?

PET-urile se colectează în containerul galben  (pentru plastic şi metal)

Ce se produce din ambalajele reciclate? Ei bine, dacă aveţi prin casă o jachetă de tip fleece (un „polar”, cum i se mai spune), este perfect posibil ca aceasta să fie produsă din sticle de PET reciclate!

Polietilenul tereftalat reciclat (RPET) poate fi folosit pentru: fibre de poliester (75%) folosite la rândul lor ca materie primă pentru covoare, tapiţerii, jucării, pâsle pentru industria textilă, ca izolaţie la paltoane, saci de dormit, industria auto, folie industrială; chingi şi benzi; noi ambalaje PET alimentare şi nealimentare (ex.: cartoane pentru ouă, obiecte de uz casnic etc).

Prin reciclarea PET-urilor se reduce semnificativ cantitatea de deşeuri ce sunt depozitate la gropile de gunoi, ponderea acestora crescând îngrijorător în ultimii ani, ajungând până la 30% din volumul total.

Arderea a acestui tip de deşeu nu este o soluţie de luat în calcul pentru eliminarea acestui tip de deşeu, deoarece prin arderea plasticului se elimină substanţe care produc diferite boli. Mai mult decât atât, materialele plastice mai complexe cum sunt vinilinul, ebonita, bachelita ori cauciucurile, emană prin ardere substanţe care produc cancer, atacând în primul rând sângele, care în timp poate îmbolnăvi toate organele corpului.

Colectarea corectă a acestor deşeuri în vederea reciclării reprezinta cea mai bună alternativă pentru protejarea mediului înconjurător şi a sănătăţii populaţiei.